18 jan 2021

Daadkrachtig voorkeursgedrag en 10 omgangstips

In het vorige artikel beschreef ik al dat er binnen je bedrijf of team allemaal verschillende mensen zijn. Deze verschillende mensen hebben allemaal hun eigen voorkeursgedrag en nu is het de kunst om met al deze verschillen toch tot een goede teamsamenwerking te komen. Deze teamsamenwerking komt globaal in drie stappen tot stand: Je eigen perceptie (IK) erkennen, de ander zijn perceptie (JIJ) herkennen en uiteindelijk samen (WIJ) verbinden.

Globaal gezien zijn er twee assen waarop voorkeursgedrag op ingedeeld kan worden: Horizontaal de as ‘Taakgericht – Mensgericht’ en verticaal de as ‘Introvert- Extravert’.

Introvert – Extravert

Carl Jung ontwikkelde de begrippen introvert en extravert in de jaren 30 van de vorige eeuw. Introvert wordt kortweg wel omschreven als de neiging van mensen om zich van mensen weg te bewegen. In tegenstelling tot extravert, de neiging van mensen om zich naar mensen toe te bewegen. Ze werden door Jung als een van meest basale aangeboren persoonskenmerken gezien.

Taakgericht – Mensgericht

Je leest deze termen vast niet voor het eerst… Heb je wel eens iemand horen zeggen een echt mensenmens te zijn? Dan hebben ze het hier over. Soms wordt dan heel ‘zwart-wit’ het onderscheid gemaakt tussen mensen die relatiegericht zijn en altijd een vrolijk humeur hebben ten opzichte van mensen die meer om hun werk en het resultaat geven dan om hun medemens. Gelukkig ligt het niet zo ‘zwart-wit’ vast en is het ook nog eens situatie afhankelijk of je taak- of mensgericht handelt. Het is daarom goed vast te stellen dat in MapsTell het onderscheid wordt gemaakt tussen voornamelijk taakgericht gedrag of voornamelijk mensgericht gedrag.

Daadkrachtig voorkeursgedrag, Extravert en Taakgericht

Ben jij naar buiten gericht? Spraakzaam? Actief? En durf je wel een uitdaging aan te gaan? Ben je daarnaast formeel? Competitief ingesteld? En ben je analytisch best sterk? Dan voel jij je zeker thuis in het land van daadkracht. Ook wel met de kleur rood aangegeven. Bij veel leidinggevenden zie je daadkracht als voorkeursgedrag terugkomen.

Het is wel erg kort door de bocht om alle mensen die voornamelijk extravert en taakgericht zijn in één ‘hokje’ te plaatsen. Zo heb je mensen in het land van daadkracht die analytisch erg sterk zijn, maar vaak ook introvert gedrag vertonen. Ook zijn er weer mensen in het land van daadkracht die heel extravert kunnen zijn, maar weinig analytisch onderbouwd zijn. Daarom wordt het land van daadkracht opgedeeld in vier sub gebieden: het gebied van de pionier, de aanvoerder, de doorzetter en de avonturier.

De sub gebieden van het land van Daadkracht

Kijk maar eens in onderstaande tabel of jij je in een van de omschrijvingen herkent!

Oké.. wat nu?

Zoals ik in het begin al zei, goede samenwerking komt tot stand wanneer jij je eigen perceptie erkent (IK), de ander zijn perceptie herkent (JIJ) en uiteindelijk samen verbinden (WIJ). Heb jij je eigen perceptie als Aanvoerder, Avonturier, Doorzetter of Pionier erkent? Probeer eens te bedenken hoe jij bij je collega’s overkomt. Waarderen zij het altijd wanneer jij daadkrachtig overkomt? En waarom zou dit niet altijd zo het geval zijn?

Of kan jij je in geen van de omschrijvingen vinden? Dat kan natuurlijk! Weest gerust… de gebieden invloedrijk, stabiel en consciëntieus komen ook nog aan bod.

Je herkent vast wel één van je collega’s in één van de bovenstaande omschrijvingen. Lees ze eens goed door. Wat zijn de drijfveren van jouw collega? Waardoor raakt hij of zij gemotiveerd? Wat zijn karaktereigenschappen die je herkent? Bedenk eens hoe waardevol dit kan zijn voor het team! Vanaf nu weet jij waar jouw daadkrachtige collega gemotiveerd van raakt. Hier kan je vanaf vandaag op inspelen en je gaat zien dat het zeker resultaat oplevert.

Help! Mijn collega vertoont daadkrachtig voorkeursgedrag.

Oké, jij bent nu best bereid om je meer in te leven in je collega, maar soms vind je zijn daadkrachtige voorkeursgedrag echt niet makkelijk. Soms is het fijn als je collega probleemoplossend, avontuurlijk of competitief is. Maar soms… Dan wordt het meer dominant, controlerend of drammerig gedrag. MapsTell omschrijft dit als het verschil tussen een zonnige dag en regenachtige dag.

En nu de ‘hamvraag’. Hoe ga ik hier mee om? Hoe ga ik om met mijn collega die daadkrachtig voorkeursgedrag vertoont? En ook nog eens midden in een zonnige of regenachtige dag kan zitten? Hier volgen 10 omgangstips:

Print ze uit, leg ze op je bureau en het allerbelangrijkste: ga ermee aan de slag!

Volgende keer meer over het invloedrijke voorkeursgedrag eveneens met 10 omgang tips.

Geef een reactie