06 nov 2020

In vijf stappen naar een schonere en veiligere werkomgeving: 5S

We kennen het allemaal wel: dat ene stuk gereedschap kwijt zijn, net wanneer je het nodig hebt! Of rondslingerend materiaal op de bouwplaats, wat steeds verzet moet worden omdat het niet goed staat. Het staat niet alleen slordig, maar brengt ook vaak veiligheidsrisico’s met zich mee. Een opgeruimde, efficiënte en goed georganiseerde werkplek bevordert de werksfeer en draagt bij aan de veiligheid. Maar hoe kom je nu tot een schonere en veiligere werkomgeving? In 5 stappen. Ook wel 5S genoemd.

  • Scheiden
  • Schikken
  • Schoonmaken
  • Standaardiseren
  • Stimuleren, Standhouden

Voordat je gelijk de handen uit de mouwen steekt is het belangrijk om een scope vast te stellen. Waar ga je beginnen? Dit kan bijvoorbeeld de werkbussen zijn, de bouwplaats, de gereedschap containers of het magazijn. Vervolgens breng je met de betrokkenen van deze scope, iedereen die hier werkzaam is, de huidige situatie in kaart. Maak foto’s van hoe het eruit ziet.

Stap 1: Scheiden

In deze eerste stap bepaal je met elkaar wat je nu echt nodig hebt. Label de overbodige of onjuiste voorwerpen en bepaal waar deze heen moeten. Je zult erachter komen dat er best wat spullen liggen die eigenlijk nooit gebruikt worden. Zwaar beschadigde of kapotte voorwerpen kan je vaak meteen weggooien.

Stap 2: Schikken

Wat nodig is geef je in deze stap opnieuw een plaats. Hierbij geldt: voor alles een plaats en alles op zijn plaats. Op basis van de gebruiksfrequentie bepaal je hoe dichtbij de plaats gaat zijn. Veel gebruikte materialen die ver weg liggen veroorzaken lange loopafstanden en daarmee verspilde tijd. Zorg ook dat de plaatsen zo gemarkeerd zijn dat iedereen weet wat op deze plaats hoort te liggen. Zo is in 1 oogopslag duidelijk wanneer spullen ontbreken of op de verkeerde plaats liggen.

Stap 3: Schoonmaken

Reinig en inspecteer hetgeen wat een plaats heeft gekregen. Dit heeft enerzijds als doel dat het prettiger is om in een schone, nette omgeving te werken en anderzijds herken je door het schoonhouden eerder slijtage of afwijkingen.

Stap 4: Standaardiseren

Leg vast hoe je met elkaar de eerste 3 stappen blijft herhalen. Dit is samen met de vijfde stap één van de moeilijkere fases van 5S. 5S is echt een methode waar je met het hele team bij betrokken bent. Bepaal met elkaar de standaarden waaraan iedereen zich houdt om de eerste 3 stappen te blijven uitvoeren.

We merken vaak dat 5S trajecten onderschat worden. “Schoonmaken? Dat doen we wel even” De kunst is echter om het schoongemaakte in stand te houden. Dat vergt discipline, maar ook de juiste aansturing. Vandaar stap 5.

Stap 5: Stimuleren, standhouden

Controleren en stimuleren om het gedane werk in stand te houden. Voordat je het weet is het weer een rommelige en onveilige omgeving. Het is voor iedereen beter dat de eerste 3 stappen gehandhaafd worden.

Het kost even tijd om de 5S methode toe te passen. Je moet hier samen tijd voor vrijmaken wat niet altijd makkelijk is wanneer je meer dan voldoende werk te doen hebt. Echter is 5S een basis methode van Lean waarop veel andere verbeteringen voortgeborduurd worden. Ook zal je op de foto’s terug kunnen zien dat het professioneler oogt wanneer alles netjes is.

Geef een reactie