21 apr 2020

De lessen van de baron Von Münchhausen in coronatijd: bijzonder leiderschap…

Welke vaardigheden heb jij als leider nodig in Coronatijd? Het is immers alle hens aan dek. Je hoort over alle ellende die nog op de economie af komt en je hoopt op betere tijden. Je bent super druk met de sores van alle dag. Je mag niet te dicht in de buurt van anderen komen en tegelijkertijd wil je dichter bij iedereen staan dan ooit te voren. Bij je collega’s en medewerkers, bij je klanten, je leveranciers en partners. Je wilt vooruitkijken maar bent vooral aan het rennen. In jouw mooie team zie je medewerkers letterlijk wat afstand nemen. Tegelijkertijd zie je ook de berekening van wat er mogelijk op hen af komt en de wens om te helpen. Je zeurt niet teveel en je hebt respect voor alle dienstverleners in de zorg die ook keihard aan de slag zijn. Maar toch…

De privésituaties maken het niet eenvoudiger. Mogelijk nog kleine kinderen thuis die even niet naar de oppas kunnen of bij opa en oma mogen komen. Waar jij en je partner wisseldiensten draaien in de bekende taferelen. Of met jouw wat oudere kinderen die heerlijk relaxt vanaf hun bed de online lessen ‘volgen’ met een ogenschijnlijke desinteresse terwijl de docenten er alles aan doen om de aandacht te houden. Je zorgen om jouw gezin of om je ouders. Maar ook je zorgen om jouw afdeling, team of bedrijf. Zeker wanneer je ook nog eens ondernemer bent en je alle ziel, zaligheid en geld stopt in je onderneming die nu in zware tijden zit, komt of dreigt te komen. Je bent inventief maar hoelang nog. Wanneer slaan die ideeën nu eens aan?

Je krijgt of leest goedbedoelde tips en adviezen maar je hebt nauwelijks tijd om je daar eens goed in te verdiepen. Alle hens aan dek en even geen tijd voor nieuwe inzichten en retrospectieven.

Wat zou je graag over superkrachten beschikken! Of nog mooier: wat zou je graag de wereld naar je hand zetten. Je mijmert wat weg en denkt ineens: hoe zou de baron Von Münchhausen met deze crisis omgaan?


Zijn wijze lessen gaan jou helpen:

Les 1: Trek jezelf uit het moeras

Je weet het vast nog wel. De baron zat vast in het moeras, er was niemand in zijn buurt. Niemand die hem kon helpen. Hij zag maar een mogelijkheid. Hij trok zichzelf aan zijn haren uit het moeras.

En zo is het! Trek jezelf uit het corona-moeras. Dit is niet zo makkelijk. Maar toch, stel dat je dat zou kunnen. Wat zou dat betekenen? Waar zou de oever zijn? Wat moet er voor jou veranderen? Waar zou je jezelf naartoe trekken? En waar pak je jezelf vast? In het moeras zijn er twee wijze acties. Allereerst niet teveel bewegen, anders zink je dieper. Maar de les van de baron is nog mooier. Trek jezelf eruit. Kom in actie. Denk goed na en durf het onmogelijke te bedenken. Want dat is misschien wel het scenario dat jij nodig hebt. Dat betekent grote stappen durven nemen. Anders durven denken en doen. Mogelijk ligt daar de oplossing voor jou.


Les 2     Schiet jezelf over de muur

Dat was een andere mooie actie van hem. Hij zocht een manier om snel te reizen en een belegerde stad in te komen terwijl hij niet door de linies heen kon dringen. Hij zag een kanon staan. Hij schoot het kanon af en sprong snel op de kogel en reisde op die manier door de lucht naar de stad.

Wat is jouw kanon? Op welke kogel spring jij om versneld de toekomst in te gaan. Ja, je moet wel lef hebben en geloven dat het lukt. Anders mis je altijd het juiste moment. Maar als je durft, dan zit je volgens de baron op de juiste kogel.

Belangrijk is dus dat je dat kanon vindt waarmee je de kogel kunt afschieten. Het kanon is wellicht de verbinding met andere nieuwe partijen die ook klaar staan. Die anders denken. De wereld is veranderd en de verandering gaat door. Wat gisteren nog gewoon was is nu geheel anders. Dat is jouw nieuwe wereld in de nieuwe verbinding. Vrijer en gerichter. Om een nieuwe markt te creëren die er nog niet was maar waar jij je naartoe laat schieten.


Les 3     Vorm een topteam

Wanneer de baron op last van de sultan naar Caïro reist om een boodschap over te brengen, ontmoet hij vijf bruikbare mannen die hij als dienaren in dienst neemt: een met een adem als een orkaan, een die snel als de wind kan rennen, een die zo sterk is dat hij een heel bos ceders kan ontwortelen, een met een extreem goed gehoor en een met een extreem goed zicht. Nadien helpen deze mannen de baron bij het winnen van een weddenschap met de sultan.

Hoe staat het met jouw team? Ken je alle kwaliteiten van je team of denk je die te kennen? Welke superkrachten heb je al aangeboord bij hen of zij bij zichzelf? En dan niet de normale talenten, nee juist de andere kant van hun vermogen. Want de baron zocht naar bijzonderheden. Die heb je immers nodig in bijzondere tijden. Dat betekent dat je anders moet kijken naar rollen en functies. Je kijkt naar hetgeen dat bijzonder is en daar ga je samen mee aan de slag. Erg handig ook met les 1 en 2 in het achterhoofd.

Tja.. zul je zeggen, de baron was een fantast en hing van leugens aan elkaar. Maar toch.. deze bijzondere tijd vraagt misschien wel om jouw bijzondere vermogens en de boodschappen achter de drie lessen. Durf en doe!

Met E2i doen we dit alsof het normaal is en noemen we dat business coaching. Gaaf hoor…

Geef een reactie