
Effectief communiceren
GESPREKSVAARDIGHEDEN
In onze reeks gespreksvaardigheidstrainingen leer je effectief te communiceren. In kleine groepen van maximaal 6 deelnemers werken we incompany met gerichte opdrachten en oefeningen. De basismodule ligt aan de grondslag van alle vervolgtrainingen. Deze kunnen in een willekeurige volgorde worden gevolgd en gecombineerd. Vanuit een intake bespreken we de dynamieken in de organisatie en de meest voorkomende situaties en problematieken. Vanuit deze intake kunnen we de trainingen verder op maat maken.
De modules bevatten een dagdeel training onder leiding van ervaren trainer/acteur.
basis training
Hoor jij ook regelmatig mensen na een gesprek iets zeggen als ‘volgens mij waren wij volledig langs elkaar aan het praten’ of ‘hij heeft totaal niet begrepen wat ik hem probeerde duidelijk te maken’? In onze dagelijkse werkzaamheden is communiceren zo vanzelfsprekend, dat we zelden aandacht geven aan de onderliggende basis van onze gespreksvoering. Hierdoor kunnen we belangrijke zaken over het hoofd zien of onnondig lang naar een doel werken in een gesprek.
In deze eerste sessie van een reeks Gespreksvaardigheden bouwen we aan een technische fundering die toe te passen is in ieder professioneel gesprek. Hierdoor ben jij in staat de regie te houden over een gesprek, focus aan te brengen en verheldering aan te bieden waar nodig. De technieken in deze training zijn geënt op het bewust worden van spreken en luisteren, waardoor de interpretaties van jezelf en de ander inzichtelijk worden.
feedback
Er zijn veel situaties waarbij je feedback geeft aan een ander.
Is de feedback die je geeft dan positief, constructief of negatief en is het effectief?
In de training feedback gaan we aan de slag met feedback geven en ontvangen, we gaan ontdekken wat jouw stijl hierin is en hoe je nog beter en vooral effectief feedback kunt geven. Ook heel belangrijk: wat doe jij als je feedback ontvangt en wat is belangrijk voor de ander? In deze training gaan we onder andere oefenen met de verschillende stijlen vanuit de MapsTell/DISC methodiek.
omgaan met weerstand
In een gesprek kan er weerstand ontstaan, zowel op de boodschap als op hoe deze gebracht wordt. Hoe kun je hier mee omgaan en ervoor zorgen dat je gesprekspartner en jij weer op dezelfde lijn komen?
In deze training gaan we aan de hand van praktijkvoorbeelden analyseren hoe eerdere gesprekken verlopen zijn, waar de weerstand ontstaan is en hoe het gesprek weer omgedraaid kan worden naar constructief en positief. Je leert hoe je kunt sturen en de regie houdt in het gesprek en hierdoor meer invloed hebt op de situatie.
LASTIGE GESPREKSVOERING
In je werk kun je de situatie tegenkomen waarbij je een gesprek gaat voeren dat lastig is voor jezelf of voor de ander, bijvoorbeeld een slecht nieuws gesprek. Hoe zorg je ervoor dat de boodschap duidelijk is voor de ander, zonder de ander hiermee te beschadigen?
In de training lastige gespreksvoering zullen we je leren welke stappen er gezet moeten worden om zo’n gesprek goed aan te pakken. Dit gaan we aan de hand van diverse situaties met elkaar uitdiepen en uitproberen.
ONTWIKKEL- EN COACHGESPREKKEN
Leidinggevenden en interne coaches komen steeds vaker voor de situatie te staan in het kader van boeien en binden en ontwikkeling van medewerkers dat aan hen specifiek om ontwikkelgesprekken wordt gevraagd. Wat betekent dit nu en hoe pas ik deze toe? Welke kennis heb ik wel of niet nodig en hoe reflecteer ik in deze gesprekken op de voortgang. Wanneer ben ik coachend en wanneer wat meer directief. Weet ik welke persoonlijke denkbeelden ik al spiegel op mijn collega en wat betekent dat dan? In deze training gaan we verder op deze materie in.